De stichting Vers & Vrij is een ANBI stichting die zich inzet tegen armoede en voedselverspilling. De 'Vers & Vrij' is een vitrinekoelkast die bij een buurtcentrum in verschillende (tot nu toe) Haagse wijken wordt neergezet.
Eén maal per dag worden overgebleven bereide (vers)producten / restjes bij aangesloten horecagelegenheden opgehaald, geseald in
speciale Vers & Vrij bewaarbakjes en geplaatst in de vitrinekoelkasten.
Iedereen die het nodig acht, is vrij om uit het koelkastje te halen waar hij behoefte aan heeft.
Op deze manier gaan we voedselverspilling tegen én helpen we mensen die (tijdelijk) in zwaar weer zitten aan een gratis verse maaltijd.
Uiteraard zijn er 'spelregels' verbonden aan het gebruik van de koelkast, zodat er geen onduidelijkheden kunnen bestaan.
Ruim 2 miljard
kilo aan voedselverspilling
Bijna 1 miljoen
broden worden per dag weggegooid
Ruim 1 miljoen
mensen leven onder de armoedegrens
De producten die in de Vers en Vrij worden aangeboden zijn bedoeld voor alle mensen die het nodig hebben. Dat kunnen
dak- en thuislozen zijn, mensen die (tijdelijk) geen werk hebben, studenten, ouderen, enzovoort. Het is aan mensen zelf om te beoordelen of ze aanspraak kunnen maken op het eten, wij vellen daar geen oordeel over. Er wordt dus vertrouwd op het geweten en de moraal van het individu.
Nederlanders verspillen per jaar 2,5 miljard euro aan voedsel. We gooien in Nederland (consument, instellingen, horeca e.a.) per dag alleen al meer dan 800.000 broden weg! U kunt zich voorstellen hoeveel mensen daar elke dag van zouden kunnen ontbijten en/of lunchen.
Het onnodig weggooien van voedsel is niet alleen zonde, maar ook slecht voor het milieu en ieders portemonnee. Tegelijkertijd leven er in Nederland nog steeds 2,5 miljoen mensen onder de armoedegrens.
Voedselverspilling en armoede zouden niet naast elkaar moeten kunnen bestaan. Met het Vers & Vrij initiatief proberen we een brug te slaan tussen de voedselverspilling en armoede, door deze twee issues met elkaar te verbinden.
Vers & Vrij richt zich momenteel op Den Haag.
Van de twintig armste postcodegebieden liggen er al zeven in Den Haag. In de wijk Transvaal bijvoorbeeld leeft 24% van de bevolking onder de armoedegrens. Andere wijken in Den Haag, zoals Moerwijk en Laak, komen helaas dicht in de buurt van dit percentage.